Od sada Ozljani više ne moraju po Holter EKG-a u karlovačku bolnicu

Od sada Ozljani više ne moraju po Holter EKG-a u karlovačku bolnicu
27.06.2019

Od sada Ozljani više ne moraju po Holter EKG-a u karlovačku bolnicu

Holter pacijenti dobiju isti dan, bez čekanja, očitanja se šalju u Specijalnu bolnicu Duga Resa, a nalaz se dobiva u roku 24 sata

Stanovnicima ozaljskoga kraja od sada je dostupna nova medicinska specijalistička pretraga zbog koje su ranije morali odlaziti u karlovačku bolnicu, a radi se o Holteru EKG-a. Ravnateljica Doma zdravlja Ozalj, Nada Diković napomenula je na ovoj novini mogu zahvaliti Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu i Karlovačkoj županiji.
Time dobivamo da nam je dostupna jedna takva specijalistička usluga na daljinu, a čekanje na takvu uslugu je smanjeno minimalno, dodala je Diković.
Zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar istaknula je da je prošlo nešto više od dva mjeseca od inicijative Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu da na ovakav način pruži uslugu žiteljima Karlovačke županije u ruralnim i depriviranim područjima. Naime, stanovnicima iz udaljenijih mjesta u okolici Slunja ili žumberačkog kraja nije jednostavno organizirati prijevoz do karlovačke bolnice, podsjetila je Hajsan Dolinar.
Ovo je jedna od niza intervencija Karlovačke županije. Ovdje je uloženo 1,9 milijuna kuna opremu i intervencije u građevinskim barijerama iz projekta KaŽu zdravlje i sada je korak dalje ova medicinska usluga, rekla je zamjenica.
Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, dr. Maja Grba Bujević naglasila je da je ovaj projekt rezultat izvanredne suradnje s Karlovačkom županijom, a uz domove zdravlja Ozalj, Slunj i Vojnić projekt će biti nastavljen i u ostalim domovima.
Htjeli smo pokazati prvih 70 pacijenata koje smo proveli kroz ovu telemedicinsku uslugu u ova tri doma zdravlja. Tehnologija napreduje mi ju slijedimo sa željom da smanjimo liste čekanja. Naime, ovo služi da bi ljudi što prije dobili zdravstvenu uslugu.
Pojasnila je kako je dobivanje Hotlera izgledalo do sada.
Čovjek se morao naručiti u bolnici, što se čekalo pa se opet čeka, kažu mi otprilike je trebalo tri i pol mjeseca, da dobije Holter i zapravo uslugu koja treba prilično brzo dobiješ za nekih pet do šest mjeseci. Smatramo da nije ispravno i sve što se u telemedicini može koristiti treba pružiti našim građanima.
Dr. Grba Bujević ilustrirala je i kako to funkcionira putem telemedicinske usluge.
U domu zdravlja gdje doktor da uputnicu, odmah se naručiš za Holter, ne čeka se niti dan, istog časa u domu zdravlja se dobije Holter, nosiš ga 24 sata. Dođeš u svoj dom zdravlja gdje se to telemedicinski pošalje u Specijalnu bolnicu Duga Resa da njezini kardiolozi to očitavaju i u 24 sata dobiješ kompletan nalaz koji podigneš opet u svom domu zdravlja.
U ozaljskom Domu zdravlja također je danas održano i e-Usavršavanje na daljinu, gdje su se kolegama iz drugih dijelova Hrvatske pridružili i zaposlenici Županijskog zavoda za hitnu medicinu, koji mogu pratiti predavanja, ali i interaktivno sudjelovati i postavljati pitanja. (kb)

Izrada web stranica INKod