„Dan crvenih haljina“

„Dan crvenih haljina“
31.01.2024

„Dan crvenih haljina“

Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života, živosti ali i upozorenja.  Stoga dragi naši pacijenti, drage žene, dragi sugrađani, odjenite nešto crveno i poslušajte poruke kampanje te nam na taj način pružite podršku.

U više od 50 zemalja, Go Red For Women je postao globalni fenomen. U Hrvatskoj  je Hrvatsko neurološko društvo 2019. godine pokrenulo kampanju „Dan crvenih haljina“ (#nosicrveno) posvećenu borbi protiv moždanog udara a obilježava se prvi petak u veljači te će ove godine to biti 02. veljače.

Od #nosicrveno  stručnih skupova, modnih revija, zdravstvenih pregleda i edukacijski promotivnih kampanja, ova kampanja pomaže ženama poboljšati svoje zdravlje i zdravlje svojih obitelji.

Žene kroz život prolaze kroz jedinstvene životne faze, kao što su trudnoća i menopauza, koje ih mogu izložiti povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti. Dodatni čimbenici rizika uključuju i uzimanje oralnih kontraceptiva, preeklampsija, uzimanje hormonske nadomjesne terapije, migrena sa aurom te fibrilacija atrija. Na Dan crvenih haljina cilj je podići glas i svijest noseći crveno, potaknuti izgradnju zdravih navika i učenje vještina spašavanja života, potaknuti žene  da se brinu o svom zdravlju ali i stručnjake u zdravstvu na posebnu pažnju za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu muškarce.

Znakovi i simptomi moždanog udara:

  1. Iznenadna utrnulost ili slabost lica, ruke ili noge, posebno na jednoj strani tijela
  2. Iznenadna zbunjenost, problemi s govorom ili razumijevanjem
  3. Iznenadni problemi s vidom ili zamagljen vid na jedno ili oba oka
  4. Iznenadni problemi s hodanjem, vrtoglavica, gubitak ravnoteže ili koordinacije
  5. Iznenadna jaka glavobolja bez poznatog uzroka

Izrada web stranica INKod